„WordPress“ или как да твориш и споделяш без граници

Какво представлява WordPress?

 Wordpress е една от най-широко разпространените системи за управление на съдържанието в света от групата на така наречените „Open Source CMS (content management systems)”. Създадена от хората, за хората тази система е може би най-добрият начин за блогъри и писатели да достигат до своята желана аудитория и да публикуват своите творби напълно безплатно. WordPress предоставя възможност на всеки да отличи себе си от другите и да промени и иновира своя блог по отношение на функционалност, дизайн и типография.

Когато аз търсех система за управление на съдържанието на моя собствен блог, разгледах обстойно много други системи като Drupal, Joomla и Blogger, но когато попаднах на WordPress, бях наистина впечатлена. Вече, в продължение на две  години, използвам тази система и публикувам своите творби онлайн. Така достигам по-близо до моите читатели. Благодарение на лесната интеграция на WordPress с Google analytics мога да виждам реалната статистика на посещенията в блога и да си направя изводи относно най-интересните и по-безинтересните теми, които вълнуват читателите ми. Към момента имам средно между 250 – 350 посещения на ден, което не е много, но е достатъчно, при положение, че сайтът не се рекламира никъде и не разполага с външни линкове. Още не съм предприела външен линкбилдинг.

Като копирайтър на свободна практика, съветвам моите клиенти да използват WordPress, независимо дали искат да направят личен блог или онлайн списание. Свидетел съм, как мои клиенти успяват да си докарат солидни доходи от едно профилирано онлайн списание за туризъм или интериорен дизайн на английски и немски направени изцяло на WordPress. За мен солидни доходи за българските стандарти са от 10 000 лв. месечно и  нагоре.

Ще се опитам да обясня какви са предимствата на WordPress спрямо другите системи, защо аз се спрях на него и какво можем да очакваме от WordPress в бъдеще.

 

Защо WordPress е безплатна система?

„Wordpress e Open Source проект/общност, където хиляди талантливи хора от цял свят допринасят за това да го превърнат в невероятният софтуер, който е днес. Има основен екип разработчици, които водят развитието на проекта в някаква посока, но всеки може да направи принос – пачове, репорти за бъгове, да предложи да се добавят нови функции и т.н.“ (Syed Balkhi (2013). WP Beginner)

Съвсем спокойно можем да кажем, че WordPress е софтуер, принадлежащ на всички, които го развиват и го ползват. До някъде тези две роли се препокриват. Обикновено, тези които го ползват го развиват и обратното. Тази система не е само на настоящето, тя е и на бъдещето. Много известни фирми, осигуряват франчайз система, за да се разрастват. Принципът е подобен, макар и там да бъде базирано повече на репликата, отколкото на подобряването и допълването. Идеята е, че системата, фирмата, софтуера и т.н. се разива от хората за хората. Именно този модел прави продукта по-социален и по –стабилен в бъдеще.

Kaкво означава „Open Source”?

Отворен код  или т.нар „ Open Source” e вид софтуер, който е разработен и дистрибутиран на пазара със свободен достъп към всички, които искат да го развиват  и да добавят код от себе си с цел да го подобряват или реновират. Те са т.нар. девелъпъри на Worpdress. По този начин системата не се затваря в една рамка, а се развива и изгражда с времето. Хората, които решат да станат част от тези девелъпъри на WordPress могат да получат реална компенсация за труда си като продават своите разработени плъгини или WordPress теми. По този начин системата не спира своето развитие, а напротив развива се още по-бързо и е винаги в крак с новите техноголии, новите SEO правила и новостите в софтуера. Платформата се ползва и развива от девелъпъри от цял свят.

WordPress – най-доброто решение за писатели  

Тази система спокойно може да бъде наречена най-доброто решение за писатели и блогъри. Най-важният аргумент за това е интуитивния й интерфейс. Писателите и журналистите масово не се славят с дълбоки технологични познания. Повечето са просто потребители на даден технологичен продукт или система и не желаят да прекарват часове в търсене на някоя функция или пък начин да променят изгледа на своя блог или списание. Именно поради тази причина WordPress е изключително интуитивен. В интерфейсът на блога, всичко е подредено и структурирано.

 WordPress и социалните мрежи

 За щастие сайт в WordPress не означава, че той остава изолиран от социалните мрежи, както е в много от случаите с Joomla,  Drupal или индивидуална  система за управление на съдържанието, направена от някоя местна фирма за уеб дизайн и софтуер разработки – т.нар. custom CMS. Интеграцията на социалните мрежи става съвсем лесно с копиране на един html код от социалната мрежа и вграждането й като widget в блога, на желаното от автора място. Тоест, авторът може съвсем свободно да адаптира своя блог спрямо своите нужди, да променя цялостния облик на блога си, да си изработи свой собствен дизайн и да внедри своя личен бранд в блога. Може би бихте си казали, че след като се обновява напълно от автора и се интегрират кодове от социалните мрежи, защо да не позволим на уеб дизайн студио да ни направи личен уеб сайт/ блог, който да не бъде като „всички останали в WordPress”. Ето тук много писатели и журналисти се подвеждат. Истината е, че един custom CMS никога не може да бъде така добре изработен както една световна Open Source система, която се подобрява с всяка изминала минута, а промените достигат до блога ни чрез едни елементарни updates, които се инсталират за секунди и блогът автоматично е up-to-date с новостите в софтуера. Хиляди разработчици работят и подобряват оптимизацията на системата, което означава, че никое местно уеб студио не може да се конкурира с така добре разработен и оптимизиран софтуер. Колкото по-добре е интегриран със социалните мрежи един блог, толкова по-лесно се оптимизира. Когато стартирах разработката на моя личен блог, не вярвах, че има корелация между тези две неща. Колкото повече се задълбочавам и работя с клиенти, които имат онлайн списания, базирани на WordPress, се убеждавам че връзката между двете е доста силна. Всъщност, колкото по-добре се интегрира една система със социалните мрежи, толкова по-добри възможности за оптимизация би предложила. Ето да вземем например Blogger, изключително добре оптимизирана система и много лесно се интегрира  с фейсбук, туитър и т.н. А Drupal и Joomla не се славят с добра оптимизация и със сигурност се интегрират много трудно със социалните мрежи, а да не говорим колко трудно се къстомизират и колко часове са необходими да се открие една елементарна функция за управление на съдържанието.

 Адаптация с мобилни устройства

 Благодарение на различни плъгини, които могат да бъдат свалени напълно безплатно от интернет, всяка тема в WordPress може да бъде адаптирана за мобилните устройства. Тоест, софтуерът сам улавя, дали сайтът се разглежда от смарфон или таблет и предлага по-лесна за браузване и за четене тема, от официалните тема и структура на блога. Това е изключително полезно за всеки писател, защото така, той предлага възможност на своите читатели да отворят блога му и да четат отвсякъде и по всяко време.

 Какво е плъгин?

 „Плъгинът е софтуерен компонент, който добавя допълнителни функции към съществуващият софтуер.“ (Wikipedia)

В WordPress тези компоненти се създават от разработчиците – т.нар. девелъпъри. Те създават плъгин и го пускат онлайн в платформата за споделяне в WordPress. Ако плъгина е добър, той получава добър рейтинг от потребителите. Така лесно можем да добием представа, кой е най-добрият плъгин за функцията, от която се нуждаем. Софтуерът на практика е система от функции. Следователно функцията, която искаме трябва да има собствена система, която да се интегрира максимално добре с нашия блог и наистина да ни дава функционалността, от която се нуждаем.

 Колкото повече се развиват технологиите, толкова повече нови плъгини се създават. Това е още една причина WordPress да бъде най-успешната система за управление на съдържанието – заради своя Open Source модел, който предоставя всички тези възможности.

 Може ли WordPress да ни направи популярни ?

 За съжаление WordPress е система на управление на съдържанието, не е импресарио, джин, или магическа пръчка. Трудът, който трябва да положим, за да добият нашите творби някаква популярност, е огромен. Но ако има онлайн система, която да ни помогне или така да се каже да ни побутне към успеха, то това със сигурност е WordPress. Ако с другите системи са необходими стотици или хиляди за инвестиция в linkbuilding, онлайн PR и реклама, то с WordPress успехът е достижим при това на два-три пъти по ниска цена. Tук не става дума да се плаща на самият WordPress, макар че има платени теми и платени плъгини, които могат да бъдат допълнителен тласък, но тук става дума за инвестиране в реклама в медии, в медийни участия, в консултации със SEO експерти и маркетолози, онлайн кампании и т.н.  – всичко, от което се нуждае един бранд, за да бъде наистина успешен днес. Към момента аз полагам усилия единствено в писане на книги и пиеси, статии, коментари и ги разпространявам благодарение на социалните мрежи. Старая се веднъж годишно да организирам някакво събитие по случай нов роман или пиеса и към момента имам 6400 фена във фейсбук и между 250 – 350 уникални посещемния на ден без да съм инвестирала и стотинка за реклама. Представете си какви биха били цифрите, ако инвестирам в блога си 1000 лв. или 5000 лв.

 Можем ли да печелим пари с WordPress?

 Възможностите да се правят пари от интернет са многобройни. Разбира се, има различни начини да се печели от WordPress блог или списание както в чужбина, така и у нас. За съжаление възможностите и ресурсите в България са много по-малко от тези на запад, но за сметка на това в България много по-бързо можем да се сдобием с достатъчно голяма аудитория, за да се почувстваме  „харесвани“.

  • Google AdSense

Един от най-добрите начини да се генерират добри приходи от WordPress e, чрез интеграция с Google AdSense. Така блогът може да прави пари от реклами, докато спите. За целта единствено е небодхомо да се създава качествено съдържание, което да привлича посетители към блога. Колкото повече уникални посещения и импресии има в сайта, толкова повече пари могат да се печелят от рекламите на Google.  За целта е добре блогът или списанието да бъдат на Английски език, тъй като англоговорящите посетители са много повече.

  • PayPal

С помощта на PayPal, блогът може да получи дарения от читателите. Много писатели, журналисти и блогъри в България прибягват към този начин на печалба, един от тях е журналистът Иво Инджев. PayPal позволява бутонът за дарения да бъде изцяло интегриран и да изглежда добре във всяка тема на WordPress. Моят личен блог има „Donate“ бутон на PayPal, чрез който получавам дарения от своите читатели, тъй като съм пуснала всичките си книги и пиеси съвсем безплатно онлайн. Реших, че този начин е най-добрият за мен, за момента да изкарвам някакви реални доходи чрез блога си. Така вместо читателите ми да ми плащат за всяка книга по отделно, имат възможност по своя преценка и според индивидуалните си възможности да дарят някаква сума на мен и на блога като благодарност за това, че споделям творбите си безплатно. Към момента не мога да кажа, че бих могла да живея на даренията, които получавам от читателите ми, но със сигурност получавам достатъчно за поддръжка на блога и да отделям време за обновяване на съдържанието му.

  • E-commerce плъгини

   Ако WordPress блогът е обвързан по някакъв начин с продукти, например – книги, с Е-commerce плъгин, блогът бързо може да се превърне в онлайн магазин. Така авторът веднага започва да прави пари от продажбата на своите книги, при това съвсем лесно и бързо.

  • Рекламни банери

Ако блогът има много посещения, авторът му съвсем спокойно може да предложи на различни фирми да рекламират продуктите си, като поставят банери с определена големина на специални места в блога. По този начин блогът ще генерира допълнителни доходи от кликовете на посетителите си.

 

Какво да очакваме?

Един от най-големите страхове на всички WordPress потребители е, че съдбата на много добри платформи и социални мрежи може да бъде последвана и от тази прекрасна система за управление на съдържанието. MySpace се озова в News Corp, Tumblr в Yahoo, как можем да бъдем сигурни, че младият, но талантлив програмист Мат Мюленуег, няма да направи същото и да продаде WordPress на някоя компания, която да промени тотално правилата, с цел да спечели от вече съществуващите потребители на тази платформа. А те не са хиляди – те са милиони. Около 20% от сайтовете в интернет днес, са генерирани именно чрез WordPress. Това са само част от опасенията на Дан Гилмор, от Guardian UK, който искрено симпатизира на тази система. И все пак Мат е друг тип създател, година преди това той лично споделил на Дан, че няма никакво намерение да продаде платформата на някой от медийните гиганти, защото WordPress не е като другите медии. Първо е Open Source и второ се ръководи от истински ентусиасти, които той самият много уважава.

Може би малцина знаят, че WordPress се ползва от истинските гиганти в медиите като New York Times и CNN, но Мат не би продал на тях платформата. Според него той и неговата компания си докарват достатъчно добри приходи от платените услуги на WordPress.

Не можем да знаем със сигурност какво ще се случи с WordPress в бъдеще, но по думите на създателя му, можем да се чувстваме сигурни, че ще върви в посоката, в която се движи до момента, като единствената свободна медийна платформа, която се обновява и променя с помощта на своите потребители -преживяване, което наистина си заслужава.

Ще си позволя да завърша с думите на Мат:

„Никога няма да престана да уча.  Аз не само ще работя върху проектите, които съм си възложил. Няма такова нещо като статукво. Ще направя нашия бизнес устойчив благодарение на лоялните ни потребители. Аз никога няма да пропусна възможността да помогна на колега, защото винаги ще помня дните преди да знам всичко, което знам. Мотивирам се по-добре от взаимодействието и развитието отколкото от парите и знам, че Open Source е един от най-мощните механизми на нашето поколение.“

 

Ползвани източници:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *