Предизборната кампания на Барак Обама за президентските избори в САЩ през 2012 година

На 4-ти април, 2011 година, президентът на САЩ, Барак Обама официално обявява кандидатурата си за президент и Джо Баийдън – вицепрезидент за изборите през 2012 година. Техният най-сериозен опонент се явява Републиканската партия. Изборите се провеждат на 6-ти Ноември 2012 година. Обама печели изборите с 51,06% – 47,21%, това го прави първият преизбран президент от демократичната партия от 1944 година насам и първият преизбран президент, който активно е използвал социалните мрежи в предизборната си кампания  – Туитър и Фейсбук.

Началото на кампанията стартира с предизборно видео, озаглавено „It Begins With Us” ( „Всичко Започва с Нас“), което типично за кампаниите на Обама, бе разпространено онлайн.

“Обама беше майстор на ораторството през 2008 г. с неговите „Промяна” и „Надежда”-звучащи като мантри.  Но през 2012 с някои, от така да се каже, вече завършени промени или забравени в края на политическия спектър, той ще трябва да маневрира през  по- коварни пространства от потенциални обещания. За някои проблеми, като имиграция, ние вероятно ще чуем, че за видима промяна, ще е необходим повече от един мандат. По други е възможно да избегне дискутирането изцяло.“ (Matthew Mcknight (2011)  Changeup, newrepublic.com )

Описание на изследвания проблем

 

Барак Хюсеин Обама е 44-тият и настоящ президент на САЩ. Избран е за първи път на 4-ти номеври 2008 година, като встъпва в длъжност на 20 януари 2009 година. Същата година получава Нобелова награда за мир.

Той е първият цветнокож президент на САЩ  и първият държавник на страната използвал активно социалните мрежи в предизборните си кампании. През 2012 година, той се изправя срещу сериозен опонент – Мит Ромни и печели с близо 4 % преднина въпреки сериозното недоволство на гражданите на САЩ спрямо някои негови политики.

Най-сериозният опонент на Обама, Уилард Мит Ромни е виден американски бизнесмен и политик от Републиканската партия на САЩ, който се кандидатира за президент през 2012 година. Някои от предизборните му изказвания предизвикаха много остри реакции от страна на обществото. Негов таен запис, в който се подиграва с избирателите на Барак Обама, наричайки ги хрантутници със сигурност е повлиял отрицателно на предизборната му кампания. Освен това, той успя да си предизвика гнева на много жени, с изказванията си по отношение на абортите.

„Когато човек се сблъска с една нежелана власт, първата му мисъл невинаги и вероятно не по правило е да потърси начини да й се противопостави. По-скоро първото, за което се замисля, е как би могло да се постигне анулирането й – как би могъл да се намери начин тя да бъде обявена за неуместна, незаконна, неконституционна, потисническа или пагубна, за да се обуздае и възпре.“ (Джон Кенет Гълбрайт,  „Анатомия на Властта“ стр. 70).  Именно това стори Барак Обама със своите дебати, за да спечели мнозинството и да бъде преизбран отново.

Определяне на стратегически подход

 

Стратегическият подход може да бъде определен като комбиниран, тъй като е съвкупност от няколко подхода, които се използват според съответната ситуация. Един от подходите е позиционен стратегически подход.

Типично за всяка политическа кампания, необходимостта от анализи и фокус групи е повече от задължителен. Въз основа на тези изследвания се правят определени стратегически ходове, които ясно да изведат позицията на партията и на лидера на преден план и тя да съвпада с масовата нагласа. Това в повечето случаи осигурява сигурна победа на изборите.

Друг подход срещан и преди в кампанията на Обама е властови стратегически подход. Много ясно са показани лидерите в партията, като са наредени в добре-организирана структура, начело на които е кандидат-президентът. Това става на вътрешно микро-ниво в самата партия.

Третият подход е установен върху принципите – готовността на партията и на лидера да защитават позициите си и най-вече позициите на своите избиратели на всяка цена.  Този подход се използва предимно в началото на кампаниите и само в определени случаи, когато ситуацията го изисква. С две думи – този подход не бива да се преекспонира, той просто трябва да създаде доверие от страна на избирателите в лидерството на кандидата.

Конкурентният стратегически подход обикновено се цели ответната страна да не постигне своите. Няма как една успешна кампания да не разполага с набор от стратегически ходове, които да тушират опитите на ответната партия да постигне целите си. Този подход е може би  и сред най-важните и най-дълго използваните както от партията на Обама, така и от републиканците. Именно за това се изсипват стотици милиони долари в разгара на кампаниите. От старта на кампанията на Обама до 30-ти юни 2012 година, кампанията е струвала 400 милиона долара. Кампанията на Ромни е била не по-малко „солена“, от финансово гледна точка. „Жаждата за надмощие е онази, която последно угасва в човешкото сърце.“ – Николо Макиавели

Кооперативният стратегически подход е изцяло в противовес с конкурентният, но той също е задължителен в една такава мащабна кампания, каквато е предизборната кампания на Барак Обама 2011-2012. Той осигурява “win-win situation”, което ще рече че и двете страни печелят, тоест избирателите на Ромни също не си отиват вкъщи крайно разочаровани от изборът „Обама“. Този подход има за цел да облагоделства и двете страни и да създаде едни наистина работещи социални функции, които да са в полза на обществото.

Няма нищо по-мотивиращо и обнадеждаващо от това да говориш за просперитет в бъдещето и да казваш на хората, онова, което те искат да чуят. САЩ е страната, която хвърля милиярди долари за кампании, които да въодушевляват поданиците й и да ги кара да се чувстват горди, че живеят в най-голямата световна сила.

 Въпреки, че в кампанията на Барака Обама е използвана комбинация от стратегически ходове, можем  да кажем, че основнитте стратегии използвани в кампанията му е именно кооперативната и конкурентната.

Конкурентата стратегия  се цели да елиминира конкурента и да го спре да реализира целите си. В случая кампанията на Барак Обама има за цел Мит Ромни да не спечели изборите. Цялостната кампания на Барак Обама е изградена така, че да опонира и да се противопостави на имиджа на Ромни и неговата лична стратегия, на
„перфектен-свръх човек“ , с „перфектно семейство“ и „перфектни ценности“.

Кооперативна стратегия – тя, съвсем спокойно, може да бъде наречена „стратегията на доброто“. В кампанията на Обама, кооперативните стратегеми се явяват като една  обединителна сила, която внушава на избирателите, че те са ценни, че те трябва да бъдат колектив, за да постигнат заедно общите цели. Кооперативната стратегия се явява като мотивиращ фактор, който да подкани избирателите на Обама да повярват в него и съответно да повярват в общото благо ( т.нар. the greater good), подтиквайки ги да се чувстват значими.

„Фундаментът на стратегическите кооперативни идеи е изграден от универсални ценности – религиозни, класови, расови, културни и т.н. Те създават обща идеологическа платформа, която съвместява различията на отделните общности. По този начин открива пътя на кооперирането между тях. Самото коопериране се осъществява чрез изграждане на междуобщностниинтерактивни мрежи в областта на политиката, икономиката, военното дело, образованието, комуникацията и т.н. Те на свой ред оформят една колективна стратегия, която има интегративни последици.“ ( доц. д-р. Чавдар Христов,NewMedia21.eu)  

 Лидерът и основното лице на демократичната партия, разбира се, е Барак Обама. Но тази предизборна успешна  кампания е плод на колективната дейност от различни специалисти  и ключови фигури – привърженици на демократичната партия.  Тук не става дума за определена личност – стратег, която води цялата кампания, а за безупречна работа в екип и състав от различни специалисти, които притежават необходимите умения и качества да извлекат максимума от всяка ситуация и да насочат всичките си сили за постигане на целите.

Ключовите фигури в кампанията трябва да притежават харизма, комуникативни ораторски и организационни умения. Да могат умело да лавират в кризисни моменти и да реагират адекватно и бързо.

Ключовите стратези в тази предизборна кампания са: Джим Месина  – оглавяващ предизборния щаб в кампанията на Барак Обама 2011-2012; Дейвид Акселрод един от най-близките съветници на президента; Валъри Джарет – адвокат и дългогодишна приятелка на семейство Обама.

Независимо как ще го наречем – лидерство, мениджмънт или управление  – това  е процес, в който определена група от хора с общи интереси е организирана, за да достигне до една обща цел и да реализира общи идеи. Водачът или лидерът може да бъде един официален орган, а може да бъде и съвкупност от ръководители.

Лидерът при всички случаи има висок социален статус, притежава обаяние, харизматичност, ораторски умения, зрялост, смелост, а също така и голямо социално влияние.

Ако разгледаме биографията на Барак Обама преди да бъде избран за президент на САЩ през 2008 година, можем да видим, че той притежава всички тези личностни лидерски характеристики.

Речите му по време на първата му кампания през 2008 година са безупречни. Специалистите го сравняват с Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Самият той е изучавал политически науки и международни отношения в Колумбийския университет в Ню Йорк и право в Харвард.

Още през 90-те години на миналия век, Барак е изключително политически деен. През 1996 година е избран в Сената на Илинойс, оглавявайки комитета за обществено здраве. Тогава републиканците одобряват законите, които прокарва с цел предотвратяване на расова дискриминация при полицейските разпити, като изисква те да бъдат записвани на видео.

През 2002 година се отличава с острото си противопоставяне на войната в Ирак, инициирана от правителството на Буш. По този начин печели симпатиите  на Сената. През 2003 година обявява своята кандидатура за Сената, а през 2004-та печели със солидното мнозинство от 70% срещу гласовете на своя противник от републиканската партия.

Валъри Джарет – съветник по обществените ангажименти и междуправителствените дела. Тя осигурява връзката между Белият Дом и въшният свят. По професия е адвокат, но е дългогодишна приятелка на семейството. Наричана е „ухото на президента“, слави се със своята лоялност към президентството на Барак Обама и е единствената, която има право да се обръща към него на малко име.

Джим Месина : Мениджър на кампанията,оглавява предизборния щаб на кампанията 2011-2012.

Матю Барзун: Финансов съветник по време на предизборната кампания на Барак Обама 2011-2012.

Дейвид Акселрод : Съветник на Барака Обама, който поема дейностите свързани с комуникацията по време на кампанията 2011-2012.

 Най-важните стъпки в избрания пример, характеризиращи предприетия подход на стратегиране

 Цялостната стратегия на Барак Обама е конструирана върху това да бъде опозиция на Мит Ромни с цел Ромни да не спечели изборите.

Екипът на  предизборния щаб на Барак Обама е установен в Чикаго (определен от самият Обама като негов роден град, там където е започнала неговата политическа кариера и където започва предизборната му кампания през 2008 г. ) Нито един член на правителството му не е участвал в този предизборен щаб . Всички, които са участвали са негови привърженици и приятели – хората, които вярват в него.

Във всички дебати, проведени между Обама и Ромни, Обама мотивира своите привърженици, той показва, че е част от хората, че е работил и ще работи в техен интерес. Докато Ромни изведнъж стряска публиката си със своите крайни изказвания  по различни социални проблеми и изглежда прекалено безупречен, толкова безупречен, че би било трудно да му се повярва, особено докато критикува всички реформи, направени от правителството на Обама. В същото време Барак Обама защитава своите реформи в здравеопазването, съкращаването на разходите – бюджетния дефицит и външната политика. Той изтъква предимствата на всички промени, за които е допринесло неговото правителство, започнати от предходния му мандат.

Ромни продължава яростно да критикува и да изказва крайните си мнения по социалните проблеми, много от които шокират избирателите, докато Обама поддържа активна онлайн кампания, използвайки социалните мрежи  ( негова запазена марка от 2008г. )

Бурята Санди подлага кампанията на Обама на огромно изпитание. Президентът се озовава в най-кризисните точки, засегнати от бурята и обещава помощ на пострадалите, заставайки зад 2 милиона засегнати от бурята, останали без електричество. Това привлича допълнително симпатиите на негова страна.

Водещата стратегическа идея

 Водещите стратегически идеи – конкуретна и кооперативна. Именно върху тях е изградена цялостната предизборна кампания на Барак Обама. Целта е една – Барак Обама да бъде преизбран за втори мандат и да продължи реформите си. Именно затова, когато се връщаме назад и правим анализ върху цялостната предизборна кампания на Обама, той апелира към своите привърженици и им казва,че един мандат не е достатъчен за реформите, които е започнал. Тази идея е част от конкурентната му стратегия да възспре действията на Мит Ромни, който видимо не е привърженик на реформите на Обама и във всички свои участия и дебати се изказва твърде остро към цялостната политика на Обама през предходния му мандат, твърдейки, че ще прекрати много от реформите, които вече са започнати. Това внася смут в избирателите. Те не знаят дали това, което Ромни предлага, на практика е по-добро от това, което вече е започнато.

 Обама използва грешките на своя опонент в своя полза защитавайки, с аргументация, своите реформи и напомня на избирателите си какво е постигнало неговото правителство през последните четири години.

 Мисия, визия, ценности на стратегическата идея

 Кампанията му започва с обикновен клип, в който негови привърженици казват какво очакват от кампанията. В 1:22 минута от официалният му клип „It Begins With Us” (Всичко започва с нас) негов симпатизант споделя: „ Аз не съм съгласен с всичко, което прави Обама, но го уважавам и му вярвам“. Това е ключов момент от началният клип, който полага началото на това разграничаване между кампанията и имиджа на Барак Обама и неговият най-сериозен опонент  Ромни. Показва, че Обама не е перфектен, но никой не е, важното е, че може да му се има доверие. В края на клипа симпатизантка на Обама, казва: „Мислех си, че политикът е един шоумен, но после разбрах, че той е човек, който говори с хората и променя средата към по-добро. Политиката е начинът по-който ние управляваме самите себе си“. Това ключово изречение също загатва, че тази кампания ще бъде от хората за хората, тъй като това е концепцията на Обама. Всичко, което той прави е за благото на обществото.

Измерението власт-разстояние може да бъде дефинирано като „пространство, в което членовете на едно общество с по-малко влияние приемат и си представят, че властта се разпределя по равно“.  (The Hofstede model international journal of advertising)

Всичко това умело е подбрано с цел да опонира имиджа на Ромни, който се явява като човекът оркестър. Той сам може всичко, той е свръх-човекът, който ще управлява сам, защото е прав във всичко – той е съвършен. Това малко или много отблъсква избирателите. Обама изигравата ролята на перфектният опонент на имиджовата перфектност на Ромни, той е човек като всички останали, той е човечен и им помага, той е част от обществото и му помага само да помогне на себе си. Именно този тип поведение има допирни точки с манталитета на САЩ и е адекватно спрямо ситуацията, в която се намира САЩ в момента спрямо света и спрямо световната икономическа криза.

Американската стратегическа идея е изградена върху разбирането, че всички хора са равни и имат право на живот, свобода и стремеж към щастие – права и свободи, които са универсални по своя характер. Месианският й дух е свързан с дълбокото религиозно чувство за Божието предопределение, което Америка има в тази посока. Краят на изолационизма, сложен от Удроу Уилсън, дава началото за всеобщо прилагане на тези американски ценности. Така се полагат основите на глобалния американски кръстоносен поход, където ролята на САЩ е на „кръстоносец за универсални свободи”(доц. д-р. Чавдар Христов Newmedia21.eu)

Ценностите са семейството, децата, ефективно работеща социална и здравна система, икономически просперитет и водене на успешна външна политика. САЩ е представена като спасителна и миротворителна сила, пример за поддръжание и начело на всичко това е именно обществото на САЩ, което застава зад своя лидер – Барак Обама – „Всичко започва с нас“.

 Определяне на структуро-организационните действия при налагането на стратегическата идея

 Още от самото начало на кампанията си екипът на Барак Обама оформя стратегиите си  с цел да бъде противопоставящото се добро, срещу радикалното зло в предизборната кампания 2011-2012. Сигнали за това виждаме още в първите изказвания на Обама и в първият му клип. Цялата кампания е тотална опозиция на кампанията на Ромни. Двете кампании не могат да бъдат по-разграничени една от друга, бойното поле не може да бъде по-биполярно от това, което е било по време на предизборната битка между двамата най-сериозни опоенанта. Обама застава в отбранителна позиция, сякаш е нападнат от радикалният си опонент още в самото начало. Винаги врагът е този, който пръв е започнал враждата, дори и да не е проговорил пръв, то със сигурност го е планирал, дори и да не го е планирал си го е помислил, дори и да не си го е помислил, е щял да си го помисли.“ (Елиас Канети, „Маси и власт“)

Ромни се потхлъзва по тази пътека, мислейки си, че това е правилната посока и именно като разобличава неправилните решения на Обама ще спечели симпатиите на избирателите.  Това обаче се оказва още един хитър ход на Екип Обама „Ако противникът ти е с буен нрав, опитвай се да го раздразниш. Преструвай се на слаб, така че той да стане надменен.“ („ Изкуството на войната“ Сун Дзъ)

 Стратегеми и техники

 Стратегемата е начин за постигане на целите. За разлика от първата си предизборна кампания през 2008 година, този път Обама и неговият екип залагът на обикновения човек. Емблематичен пример за това е именно първият клип на кампанията „Всичко започва с нас“.

Речите на Обама напомнят стила на Сет Годин и по-специално този цитат от негова книга: “Моята цел е да ви убедя, че има възможности, достъпни до Вас, шансове, които значително ще подобрят живота ви. Това не означава да направите нещо, което е лесно или нещо, което сте обучени да направите, но чрез разбиране как правилата на нашия свят са се променили изцяло и  като се възползвате от този момент, за да накарате светът да повярва, че сте незаменими. Всичко това започва, като направите един простичък избор. (Seth Godin “Linchpin”)

Той набляга на това, че всеки човек е значим, всеки може да промени света към по-добро ( Everyone can make a difference). Всички тези фрази присъстват в неговите речи изказвания, дори по време на дебатите му с Ромни. Този път кампанията на Обама определено е ориентирана към идивида в обществото. Речите на Обама са като  персоналните обръщения до всеки поданик на САЩ. Използването на социалните мрежи беше още едно голямо преимущество, което спомогна за осъщестяването на целите на предизборната му кампания.

 Оценка за етичност

 Предизборната президентска кампания на Барак Обама отговаря на всички изисквания на етичност, тъй като не се забелязва видимо използване на черен ПР. Макар и мнозина да смятат, че цялостната кампания на Ромни е да направи така, че Обама да изглежда добре, дори и на опонентите си, все пак кампанията на Обама бе изпълнена с позитивизъм, с мотивация, с чисто човешко отношение към всички живеещи на територията на САЩ и изпълни своето предназначение – привлече 51% от избирателите.

 

Библиография

  < http://www.newrepublic.com/article/politics/88400/barack-obama-campaign-change-2012# >

  • Wikipedia ( 2012) Barack Obama presidential campaign 2012

< http://en.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama_presidential_campaign,_2012 >

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *