\“Не само къдриците са непокорни!\“ Или как да се справим с проблемите с косата!

\"amiКоя жена не иска да има естествен блясък на косата? Какво ми става на мен? Как може да задавам такива въпроси? Разбира се, че всяка жена иска да има гъста, бляскава и красива коса като на реклама на Пантен. Как обаче да го постигнем, особено ако вече сме минали онази възраст на бързо естествено възстановяване, което се дължи на хормона на растежа?

Аз лично много обичах косата си като бях на 16 години, после на 19, на 20, а сега на 25 нещо странно започна да се случва с нея. Чувствам как сама изтънява, започва да се наелектризира постоянно, виждам как започвам да губя повече коса от нормалното и \“ О, УЖАС! Вече не расте така бързо както преди!\“ 🙁 Обичайният й  блясък отиде някъде и не се върна. Остана единствено трудното разресване и непокорността на чупките … Заех се здраво да търся начини да променя това.

Ако ме питате дали си боядисвам косата – ще ви отговоря с \“НE! И НЕ ИСКАМ ДА Я БОЯДИСВАМ!\“

Като тинейджърка, експериментирах 2-3 пъти, но бързо видях, че не ми понася добре на косата и видях, че няма смисъл. Хубаво, че поне тогава имах за кратък период от време по-къса коса и бързо ми растеше, та пораженията не личаха за повече от  няколко месеца. Косата ми бързо се възстанови от интервенциите и стана бляскава, красива и дълга. Но днес, нещо започна да се случва. Започнах да търся отговори и решения. 

Отговор 1: Пресите за коса (въпреки, че рядко ползвах такава през последните 3-4 години) имат ужасно влияние върху косъма. Видях същите поражение от моята преса нанесени и върху косата на мои приятелки.  Пресата ми беше на безизвестна марка, а на Ремингтон. Това, че тези преси се продават свободно и фризьорите ги ползват, не ги прави здравословни! Не използвайте преси, ако ще си изправяте косата намерете други начини, не я горете и не я подлагайте на такова мъчение. Аз си научих урока вече.

Отговор 2: Ползването на евтини шампоани и сапуни. Да, те също влияят на косата ви, особено сапуните. Сапунът просто не е създаден за чувствителната кожа на скалпа ви и само изсушава косъма. Опитайте се да отделяте повече средства за козметиката на косата. В по-дългосрочен план, ще видите, че си е струвало.

Отговор 3: Неправилното хранене… Консумацията на повече млечни продукти през зимата за сметка на плодове и зеленчуци си показа своето – по тънък косъм, цъфтеж и по-бързо омазняване.

Отговор 4: Неизползването на маски за коса.

 

Каква трябва да бъде косата на жената? Ако имате дълга и здрава коса, трябва да знаете нещо много важно за нея – тя може да издържи стотици килограми. Невероятно, но факт! Ако попаднете в безизходна ситуация и висите от ръба на скала, съвсем спокойно трябва да могат да ви издърпат за косата (примерно).  Само, че с  тези убийствени интервенции, на които подлагаме косите днес, това едва ли би било възможно…

И все пак има надежда!

Ето няколко маски за коса, които започнаха да възстановяват моята предишна гъста, чуплива и бляскава грива.

Маска 1: (Тази засега ми действа много добре) Имате нужда да се снабдите с тривитаминол (има го във ветеринарните аптеки). Сложете 3 ч.л. тривитаминол в порцеланов съд. Добавете същото количество горчица на дерони. По желание сложете и 1 ч.л. качествен алкохол (има се предвид домашна ракия, защото другото как да го знаем колко е качествено).  Разбъркайте с дървена лъжичка или клечка от сладолед – върши същата работа. Намажете косата и сложете найлонова шапка за баня, а отгоре омотайте с хавлия – това ще задейства термо ефектът на горчицата. Стойте така няколко часа (колкото издържите). Процедурата се повтаря на всеки 2 седмици. Ефектът е добър.

Маска 2: Сложете 3 ч.л. кисело мляко (за предпочитане домашно приготвено) белтък от яйце, масло от авокадо или арганово масло (има ги в аптеките, струват 3-4 лв. на шишенце). С тази маска можете и да спите. На другия ден измивате и оставяте косата да съхне от само себе си  (без сешоари и темп подобни). Тази маска също трябва да се прави в порцеланов съд и да се бърка сместа с дървено пособие.

Маска 3: 2 ч.л. мед и 1 ч.л. канела, белтък и 1 ч.л. качествен алкохол. Хубавото на тази маска е, че можете да спите с нея също и има изсветляващ ефект, ако я правите по-продължително. Добре е да се прави също на 2 седмици. Ако искате да изсветлявате косата наистина, след като я измиете, намажете краищата и с лимонов сок и излезте на слънце.  Тази маска също трябва да се прави в порцеланов съд и да се бърка сместа с дървено пособие.

Всички тези маски съм ги намерила в интернет, споделили са ми ги приятелки, или в книги, след това съм ги пробвала на моята коса и гарантирам благотворен ефект. Това лято ще пробвам някои билкови решения и гладолечение, след което ще ви споделя подробности.

Препоръчвам ви да спрете изцяло третирането на косите си с бои и преси, особено ако сте все още доста по-млади… Боядисването трябва да започне чак, когато имаме вече много бяла коса и няма как или просто за плътност на косъма  (между 35- 45 г. възраст ). 

Дано съм ви била полезна.

Ами Тола

 

 

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *