Имиджът на българските и румънските имигранти във Великобритания

Хиперболизирани заплахи, подигравки и спрени студентски субсидии

Преди година се изостри един доста наболял проблем, а именно отношението на Великобритания към българските и румънските имигранти. България отдавна има лош имидж пред света със своето беззаконие и политическа и икономическа нестабилност. Днес, България не е известна във Великобритания със своята богата история, красива природа, култура и реликви, а с курорта на Греха – Слънчев Бряг, който в очите на британските туристи е нещо като Меката на хедонизма – джунглата, в която всичко е позволено на големи порции и никой никога няма да разбере колко точно си издивял.

На британска земя България и Румъния са известни със своята организирана престъпност на най-ниско ниво – улично джебчийство. Имайки предвид тези факти, спокойно можем да кажем още сега, че всяка лоша дума по наш адрес в британските медии е заслужена, ако не съществуваше и друга страна на нещатa. Като например хилядите български и румънски студенти и работещи имигранти, които не отиват във Великобритания само заради социалните помощи, а искат по-добър живот – реализация и образование, ако не съществуваше „London Bulgarian Choir” на Десислава Стефанова отразен от BBC или Биляна Апостолова, която участваше в британската версия на американското шоу, създадено oт Доналд Тръмп „Тhe apprentice 2012 with Alan Sugar”.

Като последно-присъединили се страни към ЕС, България и Румъния са изправени пред огромен проблем – да бъдат обект на постоянни словесни атаки и дискриминация, а имигрантите от тези две страни да бъдат отритнати от обществото, в което се стремят да се интегрират.

Българските и румънските имигранти в Британската пресата

 \"1

През цялата 2013 година, уважавани медии като Гардиан и таблоиди като Дейли Мейл и Лондон Сън алармираха гражданите на Великобритания, че ги очаква нашествие от румънски и български имигранти след падането на трудовите ограничения за тях във Великобритания. Според медиите, освен като крадци на работни места, имигрантите от присъединилите се към ЕС през 2007 година страни членки ще доведат и целите си семейства, за да се облагодетелстват от социалните и здравни помощи на острова. Пред вестник Телеграф, Дейвид Камерън заявява „Двадесет и девет милиона българи и румънци ще получат правото да живеят и работят без ограничения във Великобритания през 2014 по силата на Европейското законодателство като граждани на страни членки на ЕС.“

Макар и това изречение да означава, че всички граждани на България и Румъния ще имат правото да живеят и работят във Великобритания, без това да означава, че всеки един от тях ще се възползва от това. Но по този начин поднесена информацията звучи като заплаха, а не като констатация или просто факт, че българите и румънците ще имат това право. От друга страна, факт е, че общият брой българи и румънци не отговаря на констатирания брой възможни 29 милиона имигранти, напротив, двете страни общо ( с бабите, дядовците и бебетата) по официални данни не надвишава 27 милиона.

Гардиън, от своя страна, се отнася към имигрантите малко „по-нежно“ като не назовава заплашителни цифри, но не пропуска да отбележи, че българи и румънци идват да отнемат работните места на нищо-неподозиращите британци. В повечето случаи за манипулацията не е от значение точно какво ще кажеш, а как ще го кажеш. В този случай внушаването на страх от неизбежен потоп от източноевропейски имигранти е търсеният ефект от великобританската преса.

 \"2

Използвани техники за създаване на негативен имидж

„Всеобщото схващане е, че при имиджа съществува целенасочено въздействие върху перцепцията на публиките и несъответствие с действителността, тъй като при формирането му цветовете и акцентите са засилени, за да се постигне желаното внушение. Репутацията, от своя страна, е общата оценка за някой или нещо, която съществува в общественото съзнание.“ (Попова Д. „Имидж и репутация“ 2012).

Имайки предвид разграничението на имидж от репутация представено от доц. д-р Диана Попова, можем спокойно да заключим, че ако медиите целенасочено ни представят несъответстващ на действителността имидж и успеят да внушат на общественото съзнание, че недействителността всъщност е действителност, може трайно да повлияят върху общата оценка за някой или нещо.

През изминалата една година медиите на Великобритания си послужиха с всевъзможни пропагандни и манипулационни техники, най-ярката, от които бе манипулацията с числа. Този вид манипулация внушава достоверност, позовавайки се на числа, а числата са символ на точност – тоест те са неоспорима достоверност и факт. По този начин посланието представящо една недействителност се превръща в истина. Предизвиквайки страх и паника, чрез шокиращите цифри, медиите успяват да внушават в продължение на година чувство за дестабилизация в страната у много британски граждани. Манипуалционната техника за надвисналата опасност използва страховете на обществото спрямо предстоящото събитие и ги дирижира към осъществяването на вече подготвен сценарий. Вниманието вече не е насочено към реалната опасност, а се измисля нов враг, срещу който да бъдат предприети действия дори от самия рецепиент с помощта на пропагандната техника „йерархизиране на ефектите“.

Реакциите в интернет

\"3Точно на 01.01.2014 г. информационният сайт „Buzzfeed” публикува статия, която включваше скрийн шотове на статии от известни медии на острова и реакциите на британските граждани в туитър. Статията е забавна и показва истинското мнение на по-интелигентната част от британското общество. Освен тази емблематична картинка, в която българския и румънския флаг са размемени има публикувани и множество забавни коментари, взети директно от туитър профилите на британските жители. Британците публикуват снимки на празни улици и пишат неща от типа „вижте тълпата български и румънски имигранти пред къщата ми“, друг интересен пост в туитър беше на млад англичанин, който гласеше следното „Събудих се сутринта и какво да видя, децата ми говорят на български, помогнете ми!“.

Статията е видяна от над 100 000 души и имаше отзвук не само в рамките на страната, но и в България и Румъния. Разбира се, колосалните прогнози за милиони българи идващи да живеят на помощи от 1-ви Януари 2014 и около 300,000 души от двете държави идващи да вземат работните места на британските граждани беше не само преувеличена, а направо смешна. Ако си направим една проста сметка, за да се осъществи пагубното за Великобритания нашествие от нежелани българи и румънци, двете държави трябва да се изпразнят напълно и всичко живо да хукне към Великобритания и дори тогава с 80-годишните баби и дядовци от селата може да не достигнем очакваната бройка от паразитни нашественици.

Румънският сайт Contributors.ro също отвръща на удара на Британската преса. Статия с провокативното заглавие „30 милиона румънски и български престъпници ще нападнат Великобритания на 01.01.2014“. В статията остро са осъдени откровените лъжи, с които си служат медиите на острова да дискредитират българските и румънските имигранти. Най-критикувани са цифрите – т.е. броя имигранти, с който се спекулира. При наличието на 20 милиона румънци и 7 милиона българи, според всички е непонятно как общо 30 милиона от двете държави ще се изселят във Великобритания и ще легнат на социалните помощи там.

В Блогът Huff Post Politics, многомилионната армия от български и румънски имигранти е сравнена с Годо от емблематичната пиеса на Бекет „В очакване на Годо“. А една от най-интересните онлайн публикации е „13 причини поради, които ще сезирам Комисия за оплакване от пресата срещу Дейли Мейл“ на бившият репортер на Би Би Си  Джон Данциг. Той опровергава всеки таблоиден изстрел срещу български и румънски имигранти и активно се бори срещу дискриминацията спрямо българите и румънците на острова. Статията му е публикувана ден преди падането на трудовите ограничения за българите и румънците.

Последствията  

„Поуката от комерсиализацията на американските медии днес, която трябва да ни предупреждава, е, че в днешния свят ”медиите изядоха хората”, като изкараха на показ всичко долно от човешката природа, като превърнаха отделните човешки съдби в илюстрация на холивудските стереотипни образи, като се интересуват повече от драмата, отколкото от трудния път за преодоляването й.“ (проф. Петров „Медиите изядоха хората“, 2011)  Ако вземем от контекст фразата „медиите изядоха хората“, в този случай спокойно можем да кажем, че „медиите изядоха имигрантите“. Тъй като очакваният брой 30 милиона имигранти не се струпа по автогарите и летищата във Великобритания, то най-вероятно някой ги е изял. Да, едногодишната кампания срещу българските и румънските имигранти изяде своите 30 милиона нашественици и летищата и автогарите осъмнаха празни на 01.01.2014 година. Това предизвика смеха на обществото, но няма негативна кампания без жертви. С две думи все някой „трябваше да го отнесе“.

Като всяка пропаганда и манипулация, очернянето на българските и румънските имигранти материализира своето ехо и зашлеви шамар на българските и румънските студенти.

 \"4

На 19.11.2013 в. Телеграф бе публикувана новината, че студентските заеми на българските и румънските студенти са замразени поради „подозрителен“ скок  в броя на записаните българи и румънци в британски колежи.

„Дейвид Уилетс – министър на образование, каза, че са замразени заемите на студентите от двете страни поради необичайно увеличаване на броя студенти получаващи финансова помощ от Компанията за студентски кредити  (SLC). Според данните, около четвърт от тези студенти не са успели да докажат, че имат право да получават тази субсидия.“ (в. Телеграф)

Според тези източници едва една четвърт не е могла да докаже правото си за получаване на студентски заем, но субсидията е спряна за всички студенти от България и Румъния. Това е реалният удар върху Европейските граждани от България и Румъния, които са избрали да продължат образованието си във Великобритания.

Британските туристи в курорта „Слънчев Бряг“

По същото време, по което течеше анти-българо-румънската кампания във Великобритания хиляди млади британски туристи си стегнаха багажа и се насочиха към Меката на алкохолния делириум и свободия – Европейския еквивалент на Содом и Гомор – Слънчев Бряг. Курортът, който от години е превърнат в алкохолна джунгла, обитавана предимно от млади чуждестранни туристи (най-вече британски) и убежище на тяхната разюзданост и първичност. Независимо как техните медии ще нарекат Слънчев Бряг днес – градът на греха или градът на разврата, той не е само следствие на едно отмъщение на пост-комунистическия ни елит, но и един резултат от възпитанието, манталитета и ценностите на младите западняци. По английският телевизионен канал „Channel 4” се излъчва предаване за младите британски туристи, които идват на почивка в Слънчев Бряг, което представлява нещо като документална поредица в риалити формат, показваща реални събития и отразяваща реални британски туристи и техните „приключения“ в родната столица на Хедонизма. Фенове на формата периодично публикуват епизодите в youtube, тъй като съдържанието е крайно нецензурирано и не отговаря на условията за видеосподеляне в платформатa. В повечето епизоди се показва как пияни британски туристи рушат хотели в Слънче бряг, търкалят се пияни и голи по улиците, повръщат, бият се и правят безразборен секс, като моногамията се наказва с финансови санкции, според правилата на парти-града. Преди няколко години нашумя и нов вид спорт създаден от британските пияни туристи със звучното име „балконинг”. За целта на „спорта“ се изисква пияният турист да скочи от балкона и да падне в басейна пред хотела. Балконингът всяко лято взима по няколко жертви. За да се покаже още по-добре свинщината на британските туристи, те дават интервюта за действията си във видимо-трезво състояние и показват, че нито се разкайват за това, което са сторили, нито съжаляват. В очите на Великобритания, България е страна без закони, без правила, предоставя евтин алкохол на чуждестранните си туристи и никакви санкции за действията им. България е рай за анархиста, а българските имигранти са представени като мързеливци, престъпници, които искат да превземат острова и да лежат по цял ден в очакване на социални помощи.

Има ли реална опасност за Великобритания?

„Универсалната цивилизация представлява културно сближаване на човечеството и нарастващото възприемане на общи ценности, вярвания и ориентации, всекидневни практики и институции от народите по света.  Хората от почти всички общества споделят определени базисни ценности — като например, че убийството е нещо лошо, и определени базисни институции — като например някаква форма на семейство. Мнозинството в повечето общества имат сходно „усещане за морал“ (Хънтингтън, „Сблъсъкът на цивилизациите“, 2006).

Ако вземем предвид терминът универсална цивилизация, за който говори Хънтингтън, можем до голяма степен да си обясним динамичните миграционни процеси, на които сме свидетели днес. Но, ако погледем по-отблизо неговото обяснение за базисни ценности, ние ще видим, че той казва „почти всички общества“. Тоест има общества, които не смятат убийството за лошо нещо. Такива са някои общества от Африка и Азия. Неотдавна британските граждани настръхнаха заради едно показно убийство извършено от ислямист, който обезглави британски гражданин на улицата пред случайни минувачи. Някои общества трябва да подлежат на строги мерки и контрол при интеграция на определен тип имигранти, а ако тези мерки и контрол се окажат неефективни, за да запазят развитието си, имиджа си и статуквото си, някои държави в бъдеще може и да се наложи да предприемат и изолационни мерки спрямо тези определени общества. Но случаят с Великобритания не е такъв, защото там пакистанци и африканци са винаги добре дошли и срещу тях не се води никаква анти-политика.

А Българските и румънските имигранти (повечето, от които са християни) независимо дали са мързеливи или не, не принадлежат към идеология и не споделят базисни ценности, които застрашават живота на гражданите на Великобритания в най-общия смисъл. И все пак, за да бъде прикрита една голяма опасност или един голям проблем се прибягва към хиперболизация на друг – по-малък.

Заключение

Може би по неуместен, а и дързък начин ще направя своето заключение по темата с помощта на един известен арменски виц.

Кирикор отива на гости на Гарабед да пият чай. След срещата, Гарабед се обажда на Кирикор, защото липсва сребърна лъжичка от дома му:

-Търсихме навсякъде, ти си я взел! – казва Гарабед.

-Не съм я взел аз, потърсете пак! –отговаря Кирикор.

Приятелите се скарват по телефона и развалят приятелството си. След време Гарабед отново звъни на Киркор и му съобщава:

–       Здравей, открихме сребърната лъжичка, не си я взел ти!

–       Видяхте ли, аз нали ви казах! – отвърнал Кирикор.

–       Да, ама лошото усещане остана! –отвърнал Гарабед и затворил.

Да, на първи Януари, очевидно не се изсипаха 30 милиона българи и румънци във Великобритания. Едва ли в близките няколко години работещите там от двете страни ще достигнат милион. Но истината е, че въпреки доказаните абсурди в британската преса, въпреки ненадмитатото чувство за хумор на британската интелигенция, която продължава и до днес да пише коментари и да се забавлява на отявлената инсинуация, лошото усещане ще остане, а именно то ще остави трайни поражения върху индивидуалните съдби на стотици съвестни, трудолюбиви българи и румънци, които просто искат по-добър живот за семействата си. Те ще бъдат най-потърпевши, защото няма по-лошо нещо от това да бъдеш несправедливо обвинен и да носиш на плещите си бремето на произхода си.

Използвани източници
проф. Петров М., „Медиите изядоха хората“, интервю, 17.12. 2011, в. Култура, Марин Бодаков http://e-vestnik.bg/13409
доц. д-р. Попова Д., „Имидж и репутация“, статия, „Съвременна хуманитаристика“ бр. 1, 2012
Хънтингтън С., „Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред“, Обсидан, София, 2006
Dominiczak P., “David Cameron: numbers of Romanians and Bulgarians will be nothing like Poles in 2004”, article, Telegraph, 30.04.2013
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/10029074/David-Cameron-numbers-of-Romanians-and-Bulgarians-will-be-nothing-like-Poles-in-2004.html
Blinder S., “How many Bulgarians and Romanians will come to the UK?”, article, The Guardian, 01.15.2013
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/jan/15/bulgarian-romanian-migration-uk-restrictions
Kirkup J., “Student loans to Bulgarians and Romanians frozen”, article, Telegraph, 19.11.2013,
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/10461099/Student-loans-to-Bulgarians-and-Romanians-frozen.html
Wilson A., “Twitter Reacts to Influx of Romanians and Bulgarians”, internet article, Buzzfeed.com, 01.01.2014
http://www.buzzfeed.com/adjwilson/twitter-reacts-to-the-romanian-and-bulgarian-inva-hzvl
Michael Bird, “30 million Romanian and Bulgarians criminals will invade the UK on 1 January 2014”, article, Contributors.ro 08.03,2013
http://www.contributors.ro/editorial/30-million-romanian-and-bulgarians-criminals-will-invade-the-uk-on-1-january-2014-how-the-british-press-terrorises-its-country-with-a-fear-the-east/
Danzig J.,“13 reasons why I am taking the Daily Mail to the Press Complaints Commission“, internet article, Britishinfluence.org, 01.20.2014
http://britishinfluence.org/13-reasons-taking-daily-mail-press-complaints-commission/
Dr. Jinga I., \’Waiting for Godot\’: Or, for Romanians to Come to the UK, internet article, Huff Post Politics UK, 02.01.2014
http://www.huffingtonpost.co.uk/dr-ion-jinga/romania-immigration_b_4530237.html
The London Bulgarian Choir, BBC 2006 Choir of the Year Finalhttp://www.youtube.com/watch?v=2GEDbKe038o
Bilyana Apostolova\’s audition – The Apprentice 2012 – BBC One, youtube video, 2012http://www.youtube.com/watch?v=Kcu0BgcVsPg
What Happens In Sunny Beach Season 1, Episode 1, youtube video, 2014 http://www.youtube.com/watch?v=W7zvPg3cTok

What Happens In Sunny Beach All episodes, Channel 4, video, 2013
http://www.channel4.com/programmes/what-happens-in-sunny-beach-and-kavos

 Тази статия е прерабодена от мой анализ по дисциплина \“Имиджът в комуникациите\“. 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *