Две години след „края на света” отново на лов за Антихриста

„Материята няма памет, понеже формите й са преходни, и онова, което е врязано във формите й, загива заедно с формите.“

Из „Скитникът между звездите“ – Джек Лондон

\"2012_2009_01\"Апокалипсис, календар на Маите и „сакралната дата” 21.12.2012 г., раждането на Антихриста, изграждането на Соломоновия храм отново, идването на извънземните, обръщането на полюсите, предсказанията на Нострадамус – това са темите, които карат  някои хора да живеят с мисълта, че утре ще станат свидетели на края на света. Световни организации в сянка контролират скритото знание за това и разпространяват конспиративни теории. Други просто търсят истината за себе си.

Човечеството не може да живее без тайни, но не може да живее и без стремеж към истината. Някой печели баслословни суми, манипулирайки човечеството чрез скрито знание. Можем да кажем, че всичко е манипулация и да спрем дотам, но също така можем и да обясним какви са нейните механизми, защо съществува, кой има изгода от манипулация на хората, че идва краят на света.  и да проследим хронологията на лъжливите събития и факти.

За разлика от XIX и XX век, днес – в XXI век нямаме само писмени доказателства за лъжливи пророчества свързани с края на света. Имаме и достатъчно интервюта на специалисти и учени, които твърдят, че краят на света ще настъпи през 2012-та година. В интернет тази дата стана изключително популярна за кратко време. Дори националните медии на различни страни, включително и България излъчиха репортажи, интервюта и новини по темата „Краят на света – 2012 г.”[1]  при това години преди да се състои „дългоочакваното събитие“. Естествено нямаше свръхмасова психоза, хората не бяха евакуирани в бункери в очакване на края, на обръщането на полюсите, на огромни катаклизми и измиране на почти цялото човечество, но определено имаше хора, които наистина повярваха, че краят е близо и затова съдим по многобройните коментари в социалните мрежи – Facebook, Twitter както коментари под самото видеосъдържание по темата в YouTube. Множество специалисти  спекулираха с навлизане в различно измерение, израстване в духовен план и други хипотези, които днес не само са противоречиви, но дори изглеждат смешни.

Всъщност краят на света е вълнувал мнозина теолози, учени и дори хора на изкуството през вековете. Сред най-известните от тях е Исак Нютон. Известен е не само с научните си открития, но и с изследването си на библейски текстове при това на различни езици. Няма официални данни, че Нютон е изчислил с точност датата на края на света, но се спекулира в медиите, че в дневниците си Нютон е записал 2060-та като годината на Апокалипсиса[2]. Разбира се този лист хартия от дневника на Нютон може да бъде изфабрикуван с цел да бъдат изманипулирани определена група хора.

Апокалипсисът според християните е съпроводен с други мистериозни събития като раждането на Антихриста и царуването му, идването на второто пришествие на Исус Христос, страшният съд и последната битка между доброто и злото. Скептиците с иронични нагласи гледат на това като на роман на Шекли и Зелазни и смятат, че нещата не са толкова открити и прости и законите на Вселената са тези, които определят нашето съществуване.

Предназначени ли са тайните за обикновените хора или са знание – достъпно само до търсещите или привилегированите? Дали пък е вярно библейската максима „Поискай и ще ти се даде, почукай и ще ти се отвори“.

Датите определени за краят на света

„А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.“
Матей 24:36

 

Освен датата, в която наскоро мнозина припознаха „Армагедон“, а именно 21.12.2012 година, има още много други дати, които са били определени за свършек на света, но уви са минали също толкова спокойно колкото и предопределената дата свързана с календара на маите. Всъщност малко преди 2012 г. американски проповедник на име Харолд Кемпинг предсказа, че краят на света ще настъпи на 21 Май, 2011 година. Според него това е датата, на която ще станем свидетели на второто пришествие на Исус Христос. Според него на този ден ще станат точно 722 500 дни от разпъването на Христос. Той получил това число като умножил двукратно едно с друго свещените числа: 5, 10 и 17.  С това си разкритие той се обръща към своите последователи по Family Radio Network – религиозна радио организация финансирана от последователите на Кемпинг. Активите на организацията възлизат на 120 милиона долара. Това свое прозрение Харолд разпространява по общо 66 радиостанции в САЩ и на над 2000 рекламни пана и се сдобива с последователи от цял свят, включително от Русия и ЮАР. Освен тази дата, Харолд е предсказвал и други дати на края на света през 1994 и 1995 година[3].

Сведения за най-първият „предречен край на света“ датира още от смъртта на последния апостол – Йоан, който написва Откровение, в което описва целият процес преди свършекът, но не оставя никаква дата, а това е предпоставка за първите християни да гадаят и вещаят, въпреки изрично написаните слова, че ден и час не знаят дори Синът и ангелите небесни, а само Господ Бог. Малко след смъртта на Йоан, през 156 година, един от тези Християни изчислява новото пришествие и разбира се всички, които са му повярвали са били излъгани.

Естествено 666 г. е „достойна година“ за очакване на Антихриста, второ пришествие и Армагедон за християните, същото се отнася и за 999 година, според която мнозина смятат, че е обърнатото число на Дявола. След като край не последвал, поколенията чакали  „ с нетърпение“  1666 година, но и тогава не дошъл, затова съвсем естествено на дневен ред било прието, че най-вероятният край ще настъпи през 1999 година. Разбира се, неотдавнашната 1999 година мина сравнително спокойно като изключим масовата разпродажба на имоти в Париж, в следствие на „слънчевото пророчество“ на Пако Рабан.

Предсказване на Второто пришествие и краят на света не е занимание единствено на астролози и медиуми, но и множество секти по цял свят. Фермерът Уилиям Милър на няколко пъти „предрича“ свършекът на света през 1843 и 1844 година. На първата дата, която обявил като денят, в който ще слезе Христос отново на Земята – 3-ти Април 1843 година, десетки души му повярвали и се качили на планината и чакали с него. Той направил нови изчисления и казал, че се е объркал и събитието ще се състои през юли, след това на други две дати – 21-ви март и  22-ри октомври 1844 г. Днес неговите последователи се наричат „Адвентистите от седмия ден“.

Търговецът от Пенсилвания Чарлз Тейс Ръсел се опитал да пресметне датите в Библията и да определи повторното идване на Месията. Годините, в които той е предрекъл, че това може да стане са 1872, 1874, 1914 1915, 1918,1925, 1941, 1975 и 1982. Чарлз Тейс има последователи и до днес, които се наричат „Свидетелите на Йехова“ [4].

Неосъществените дати за идването на второто пришествие и краят на света са толкова много, че спокойно можем да отречем поуката от приказката за лъжливото овчарче. Списъкът на Уикипедия с неосъществени дати за края на света е огромен, а най-отгоре пише, че всъщност е недовършен и може би никога няма да достигне необходимите условия за завършеност [5].

След многобройните репортажи и предавания за края на света, 21.12.2012 г., днес на дневен ред се явява друга година – 2016 г.. Тя разбира се не може да се сдобие с попуярността на 2012 от чисто манипулационна, популистска и рекламна гледна точка. Все още не е обществено достояние каква беше причината да бъде създадена масовата психоза „Краят на света 2012“, но някои от предположенията са „генерална репетиция“ за това, което предстои наистина, отвличане на вниманието от тема, далеч по-значима за тогава и много други хипотези, които не бяха нито потвърдени, нито отхвърлени от медиите, тъй като не се появи медия с ясно заклеймяване на тази световна манипулация, освен отявлените й критици преди това. Нито един разследващ журналист не назова ясно причините да бъде изложена тази дата като „края на света“. За сметка на това 21.12.2012 се превърна в индустрия. Мнозина спечелиха милиони от реклами, продажба на различни рекламни продукти (чаши, тениски и др.) с датата 21.12.2012 г. и различни текстове под нея. Бяха създадени няколко научно-популярни и игрални филми свързани с темата, единият от които е “Doomsday 2012”, който излезе през 2008 г. и макар и днес да има отчайващ рейтинг, приходите му са големи.

„Видях двама тинейджъри, които обмислят самоубийство, защото не искат да са на Земята, когато свърши светът“, казва Морисон. „Две жени в последните две седмици, казаха, че планират убийството на децата и себе си, за да не страдат през Армагедон [6]\“. Mащабната маркетингова кампания за 2012-та е може би най-масовата и най-заразната от всички досега, защото си послужи с революционни пособи за масова манипулация благодарение на социалните мрежи, сайтовете за видеосподеляне, онлайн форумите и други дигитални кампании.

В продължение на няколко години в търсачката Гугъл имаше и платени реклами при търсене на ключовите думи “Doomsday 2012”. Макар и в България масовата психоза оклоло тази година да не е достигнала такива размери, мащабите в САЩ и други западни страни са съвсем различни и според различни надеждни и недотам надеждни източници хиляди хора са били завладяни от измислицата 2012.

\"DevilАнтихрист

„Аз част от тая сила съмщо само зло крои,

 но все добро твори.“

Из „Фауст“ – Гьоте

За второто пришествие на Исус Христос, за раждането и възкачването на трона на Антихриста, за борбата между Синът Божий и синът на сатаната се говори от две хилядолетия. Тази тема вълнува не само учени и политици, но и много хора на изкуството като Булгаков, Достоевски, Микеланджело, Моцарт, Гьоте, Данте,Шекспир, Оскар Уайлд и много други. Противоборството между доброто и злото – „орто“ и „пара“ присъства като главна тема във всички видове изкуство – литература, изобразително изкуство, музика, танцовално изкуство и т.н. В нас е заложено да противопоставяме двете крайности – светлина и тъмнина, добро и зло, черно и бяло . Теолози от цял свят, четат свещените книги и гадаят, кога ще дойде Антихристът и кога ще настъпи края на света. Нашите православни свещеници също се занимават с тази тема.

„Той ще отстрани идолите, за да внуши, че сам той е бог и ще се превъзнесе като единствен идол съсредоточавайки в себе си многообразното заблуждение, отнасящо се до другите идоли, за да могат тези, които посредством различни мерзости са се покланяли на дявола, да му служат чрез този идол. За него апостолът във второто си послание до Солуняните казва така:

 \“Докле първом не дойде отстъплението и се не открие човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и се превъзнася над всичко, що се нарича Бог, или светиня, за да седне като Бог в божия храм, показвайки себе си, че е бог\“ (2Сол. 2:3,4).

Апостолът ясно показва неговото богоотстъпничество и това, че той ще се превъзнася над всичко, що се нарича бог или светиня, т.е. по-високо от всеки идол, защото наричаните при хората богове всъщност не са богове, и че той тиранически ще се старае да се представи като бог [7].“

Според православни теолози, съграждането на Втория Храм в Йерусалим, който не е реставриран от две хиляди години е предпоставка за вярване, че настъпват последните времена и това действие на евреите предшества появата на Антихриста. „Разбира се тези от нас, които изучават Писанията, знаят какво мисли Бог за такива планове. Съвсем скоро, някой ден Антихриста ще се представи като еврейския Месия и ще използва тези очаквания, за да допринесе за използването на възстановения Храм за неговата единна световна религия. Във всеки случай, подготовките за възстановяване на еврейския храм са задвижени, както никога преди, и това е нещо, което ние трябва да държим под око. Икуменическоото движение е изпълнено с членове на масонски ложи. За да стане човек масон е задължително да принадлежи към някоя от монотеистичните религии по света. Това изискване пряко се отнася до тяхното очакване за Антихриста, до пътя който прокарват пред него, в чието име творят не едно междудържавно и междурелигиозно обединение. Стряскащи са и последните думи на сайта каббала.бг : \“от нас зависи дали ще го видим[8].\“ Според християните  изграждането на Соломоновия храм е знак, че скоро ще дойде битката между доброто и злото, или така наречената битка между Антихриста и Исус Христос.

Интересното е, че всяка религиозна общност казва, че на нея е открита истината и нейното вероучение е правдоподобното. В името на религията са се разпалвали войни и са избивани народи. Може би битката между доброто и злото никога не е спирала, а може би добрите и злите не са тези, за които ги смятаме.

Предсказанията

Светлината не сияе сред светлина, сияе само в тъмнина. Наздраве за тъмнината!

-Уилям Шекспир

Всевъзможни теории има днес за Второ пришествие и вече преродени светии и пророци от миналото, включително и раждането на Антихриста. Според таблоидите, Антихристът вече се е родил, а десетки секти и движения виждат в съвремието ни признаци на последните времена.

“Истинският Христос, Единородният Божи Син няма да дойде от земята. А ако някой дойде, вършейки чудеса в пустинята, не излизай. Ако кажат: тук е Христос или там – не вярвай. Не гледай надолу и в земята. Владиката ще слезе от небесата, и не сам, както преди, а с мнообройна свита, носен от безброй ангели, и не тайно, като дъжд върху руно, а явно, озарявайки като мълния. Защото Сам Христос е казал:

 \“Както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад; тъй ще бъде пришествието на Сина Човечески\“ (Мат. 24:27). И още: \“И ще видят Сина Човечески да иде на небесните облаци със сила и слава голяма; и ще изпрати Ангелите Си с гръмогласна тръба и т.н.\“ (Мат. 24:30,31) [9].\“

След различни глобални катастрофи, независимо дали са следствие на природни стихии, човешка грешка или терористичен акт, излиза дълбоко скрито (преди това) , кодирано в метафори предсказание на Нострадамус. През 2001 година, множество таблоиди в Северна Америка написаха статии на тема предричането на Нострадамус за падането на братята близнаци, които ще бележат началото на последната, III-та световна война. Днес можем спокойно да наречем това информационен шум – заблуждение на масите и дори възползване от трагедията на хората по това време и тяхната неадакватна оценка за ситуацията. Много често предсказанията и разтълкуванията на древни текстове – били те библейски или други излизат като доказателство за събитието, след като се е състояло самото събитие. Хората чувстват това внушение на отчайваща предопределеност като рамка или затвор, от които не могат да излязат. Това внушение позволява на политическият елит да осъществява своя контрол над масите много по-лесно и бързо.

Тайните общества

„Тайната не е това, което не се казва на никого. Тайната е онова, за което се говори насаме и полугласно.

-Марсел Паньол

Тайните общества се сформират в следствие на преследване или групово отлъчване. Те имат определена структура – йерархия, членове, правила, цели, дейности, като всички те са съпроводени от тайна, която обединява групата. Днес тайните общества са актуална тема благодарение на множеството книги свързани с тайни познания като книги свързани с теософското дружество на Елена Блавадска, за което става ясно от биографията й. Други книги, които събуждат интереса на обшеството към тайни и мистерии свързани с тайните общества са тези на Дан Браун, Том Егеланд, Ян ван Хелсинг, Ернст Мулдашев и други. Днес някои от тях са заклеймени от Ватикана, но това не им пречи да бъдат бестселъри и да удовлетворяват нуждата на хората да знаят повече за скритите общества.

Тайната за тези общества, в които има сравнително малък брой членове, макар че те могат да бъдат стотици, хиляди или милиони, в някои случаи се пази с помощта на клетви и декларации, а самите членове биват посветени в тайните според ранговете си (израстването си) в йерархията на тайното общество. Сред най-известните тайни общества днес са: „Илюминати”, „Масони“ и „Билдерберги“, но те са познатите на обществото. Конспираторите приписват на тях множество събития от съвременната ни история като Първата и Втората световни войни, световната криза от 2008 г., Войната в Ирак и много други. Разбира се, тайните общества, които са наистина тайни най-вероятно не са ни разкрити и никой няма достъп до тях, а задачите, целите и членовете им се пазаят в още по-дълбока  тайна.

Тайни и мистерии” – конците, с които ни контролират

„Най-добре пази тайна този, който не я знае.

-Фернандо де Рохас

Имаме достатъчно предпоставки да смятаме, че политическият елит укрива тайни от масите, защото за него масите са врагът. Те трябва да бъдат контролирани, използвани и държани в неведение не само що се отнася до политически ходове, но и за по-глобални въпроси.

Какво би станало, ако се открият пред обществото всички тайни свързани със сътворението на света, религиите, манипулациите, с които си служи елитът, за да контролира обществата? Би настъпил невъобразим хаос, а политическият елит и тайните общества ще загубят статуквото си. Всяко познание, чието разкритие  би навредило на определена група от хората се пази дълбоко в тайна и има строги мерки за защита.

 Политическият елит си служи с редица механизми за прикриване на скритото знание и намерения,  с информационен шум ( лъжливо комуникиране), чрез агенти, с измамни техники – примамки, с които обществото да съсредоточи вниманието и усилията си в лъжлива посока. Камуфлажът и мимикрията прикриват истинското, скрито познание от масите като го направят незабележимо или го превърнат в нещо друго – нещо незначително или го представят като нещо лъжливо.

 Дезинформацията на обществото е от изключителна важност. На хората се предоставят фалшиви данни за събития и факти. Дезинформацията може да представлява изфабрикуване на данните, смесването на верните от тях с неверни (изиграване) и дезинформация на противното. В случай, че верни данни бъдат разкрити, се използват всички възможни средства, те да бъдат дискредитирани и приети от масите за неверни.  Пример за лъжливо комуникиране е именно спекулацията с разкритите дати за края на света и идването на Антихриста. Именно 21.12.2012 беше показателен пример за такъв вид дезинформация. Целите на политическият елит могат да бъдат пренесени и в художествената литература. Такъв пример са наскоро-нашумелите книги на Дан Браун и Том Егеланд. Книгите и скандалите около тях са показателни за дезинформационни практики спрямо масите. Въпреки, че книгите не бива да се възприемат като достоверни източници, а по-скоро като фантастика, медиите не спират да спекулират, че в тях  „все пак има известна доза историческа истина“.

Кой печели от краят на света

„Естрагон: Ние винаги намираме нещо, което да ни остави впечатлението, че съществуваме…\“

Из „В очакване на Годо“ – Самюъл Бекет

 

Кой спечели всъщност от този информационен шум, тази масова манипулация и дезинформиране на обществата? За да си отговорим на този въпрос, трябва да си спомним кога нашумя теорията за „край на света през 2012“.

До голяма степен разгласяването за краят на света и началото на световната финансова криза. От целият шум покрай 21.12.2012 г., хората донякъде забравиха за проблемите си и свързаха краят на света не толкова с наказание и край, а по-скоро като облекчение, че всичко така или иначе ще свърши. Мнозина си казаха „Няма смисъл да се притесняваме толкова от кризата, нали така или иначе скоро светът ще свърши.“ Други харчеха спестяванията си с цел да изразходват колкото се може повече.

Естествено, най-много спечели развлекателната и рекламна индустрии. Нискобюджетни, плоски екшън филми за края на света станаха изключително популярни и донесоха милиони на продуцентите си. Съвсем в реда на нещата е политическият елит също да се е облагодетелствал от информационния шум, с цел отвличане на вниманието от задкулисни политически игри и други събития, които са далеч по-значими за човечеството, но са останали скрити.

И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.

 -Исус Христос

Евангелие от Йоан 8:32

Един от въпросите, който мнозина може би си задават е какъв е смисълът от търсенето на предсказания за края на света? Дали целта на човечеството е да се подготви и избегне гибелта си или тъкмо обратното – то да се стреми към самоунищожение? Дали човекът не  изпитва мазохистично удоволствие и жив интерес към собствения си апокалипсис или изпитва жажда за адреналинът, чийто стойности се повишават, докато четем книги, гледаме репортажи или филми с деструктивна тематика. Може би е от всичко по-малко. Може би човек наистина иска да знае, че има край, че някой го е предопределил и той няма нужда да се нагърбва с тежката задача да спаси света или пък тъкмо обратното – частица от него иска да бъде избранникът, който ще спаси човечеството. А може би просто всеки от нас има вътрешно влечение към истината – истината както за началото, така и за края. Както е казал Сократ „Познай себе си“, а в това познание се крият и тайните за началото и края и всички ние имаме вътрешен стремеж към това, и който умело контролира тези наши стремежи, контролира и нас.

 Не случайно Холивудската индустрия днес хвърля стотици милиони всяка година за повече ефекти и зрелищност в екшън филми, в които милиони хора умират,  нападнати от чужди цивилизации, антихристът, природни стихии или в следствие на разни магически заклинания. Вариантите са безброй, а Холивуд бълва екшън след екшън с измиращи хора. И тези филми наистина се гледат. Милиони по света купуват билети и ги гледат на кино, а после споделят в социалните мрежи колко са възхитени от този тип филми. Или това е някаква аномалия в по-развитите общества, или в човека, за разлика от всякакъв друг биологичен вид на планетата, изконно е заложено да изпитва някакъв вид наслада гледайки изтребването на собствения си вид.

„В търсене на истината” – Именно с този постулат можем да опишем стремежа на всеки един от нас. Разбира се, всеки търси различни истини и стига до различни изводи – това е индивидуалният жизнен път на личността. Някои търсят истината несъзнателно, а други – съзнателно. Стойността на истината се покачва постоянно и съществуват множество тайни организации и групи от хора, които се стремят да покрият части от тази истина с цел контролиране и манипулиране на обществата.


 

[1] Репортаж „Ще настъпи ли краят на света през 2012 г.?“ , Денят е прекрасен, БТВ, 2010 г. http://www.btv.bg/video/shows/deniat-e-prekrasen/videos/shte-nastapi-li-krayat-na-sveta-prez-2012-godina.html

[2] Каролеева, Т., „Краят на света ще настъпи през 2060 година, изчислил Нютон“, статия, Дарик нюз, 2007 г. , http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=154515

[3] „Харолд Кемпинг с прогноза за страшния съд – краят на света идвал на 21-ви Май“, статия, Монитор, 2011 г.,  http://www.monitor.bg/article?id=285574

 

[4] Източник: Техно Bigmir.net, „ТОП-10 несбывшихся концов света”, статия,  2011, http://techno.bigmir.net/discovery/1509184-TOP-10-nesbyvshihsja-Koncov-Sveta

 

[5] Източник: Wikipedia, “List of dates predicted for apocalyptic events”, article, http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dates_predicted_for_apocalyptic_events

 

[6] Източник: National Geographic News, “2012 Prophecies Sparking Real Fears, Suicide Warnings”, article, 2009

http://news.nationalgeographic.com/news/2009/11/091106-2012-movie-end-world-fears-maya-predictions.html

[7] Свети Ириней Лионски, „За тираничното царство на Антихриста“, Pravoslavieto.com, http://www.pravoslavieto.com/books/Antihrist.htm

[8] Антоанета, „Последни стъпки до идването на Антихриста – съграждането на Соломоновия храм“, статия, 2010г. , Православен сайт  Достойно естъ“  http://dostoinoest.com/bg/index.php?option=com_content&view=article&id=194:2010-03-30-10-28-10&catid=87:inoslavie-i-inoverie&Itemid=118

[9] Източник: Св. Кирил Йерусалимски, Из огласително слово за Второто Пришествие на Христа, статия, Pravoslavieto.com, http://www.pravoslavieto.com/books/Antihrist.htm


 

 

Библиография

доц. д-р. Христов. Ч., „Скрита комуникация“, лекционен курс

Каролеева, Т., „Краят на света ще настъпи през 2060 година, изчислил Нютон“, статия, Дарик нюз, 2007 г. , http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=154515

„Ще настъпи ли краят на света през 2012 г.?“ , репоратж, Денят е прекрасен, БТВ, 2010 г. http://www.btv.bg/video/shows/deniat-e-prekrasen/videos/shte-nastapi-li-krayat-na-sveta-prez-2012-godina.html

 

„Харолд Кемпинг с прогноза за страшния съд – краят на света идвал на 21-ви Май“, статия, Монитор, 2011 г.,  http://www.monitor.bg/article?id=285574

 

Техно Bigmir.net, „ТОП-10 несбывшихся концов света”, статия,  2011, http://techno.bigmir.net/discovery/1509184-TOP-10-nesbyvshihsja-Koncov-Sveta

 

Wikipedia, “List of dates predicted for apocalyptic events”, article, http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dates_predicted_for_apocalyptic_events

 

National Geographic News, “2012 Prophecies Sparking Real Fears, Suicide Warnings”, article, 2009

http://news.nationalgeographic.com/news/2009/11/091106-2012-movie-end-world-fears-maya-predictions.html

Свети Ириней Лионски, „За тираничното царство на Антихриста“, Pravoslavieto.com, http://www.pravoslavieto.com/books/Antihrist.htm

Антоанета, „Последни стъпки до идването на Антихриста – съграждането на Соломоновия храм“, статия, 2010г. , Православен сайт  Достойно естъ“  http://dostoinoest.com/bg/index.php?option=com_content&view=article&id=194:2010-03-30-10-28-10&catid=87:inoslavie-i-inoverie&Itemid=118

Св. Кирил Йерусалимски, Из огласително слово за Второто Пришествие на Христа, статия, Pravoslavieto.com, http://www.pravoslavieto.com/books/Antihrist.htm

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *